Beste garnalen aquarium van 2024

Een garnalen aquarium is een speciaal ingericht aquarium dat is ontworpen om garnalen als hoofdbewoners te huisvesten. Deze kleine, kleurrijke en fascinerende wezens voegen een levendige en levendige sfeer toe aan het aquarium.

Er zijn verschillende soorten garnalen die geschikt zijn voor het garnalen aquarium. Enkele populaire soorten zijn Red Cherry garnalen, Crystal Red garnalen, Amano garnalen, Blue Tiger garnalen en Bee garnalen. Elke soort heeft zijn eigen unieke kleurpatronen, gedrag en zorgvereisten.

Op welke factoren moet je letten bij het kopen van een garnalen aquarium?

Bij het kopen van een aquarium specifiek voor garnalen, zijn er verschillende factoren waar u op moet letten om een geschikte omgeving te creëren voor deze delicate wezens. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

 1. Grootte van het aquarium: Garnalen hebben niet veel ruimte nodig, maar een aquarium met een redelijke grootte is nog steeds belangrijk. Een aquarium van minimaal 10 tot 20 liter is geschikt voor kleine garnalensoorten. Zorg ervoor dat het aquarium groot genoeg is om voldoende ruimte te bieden voor beweging en het instellen van een goed ecosysteem.

 2. Waterparameters: Garnalen zijn gevoelig voor schommelingen in waterparameters. Het is belangrijk om te weten welke waterparameters geschikt zijn voor de specifieke garnalensoort die u wilt houden. Let op factoren zoals temperatuur, pH-waarde, waterhardheid en ammoniak- en nitrietniveaus. Zorg ervoor dat uw aquariumwater stabiel en geschikt is voor garnalen.

 3. Filter en circulatie: Kies een filter dat geschikt is voor garnalen. Garnalenlarven en jonge garnalen kunnen door sommige filters worden opgezogen, dus kies een filter met een fijne spons of instelbare stroming. Zorg voor voldoende watercirculatie in het aquarium zonder sterke stromingen die de garnalen kunnen beschadigen.

 4. Substraat: Kies een substraat dat geschikt is voor garnalen. Het substraat moet fijnkorrelig en niet scherp zijn, om verwondingen aan de garnalen te voorkomen. Ook kan een substraat met buffering eigenschappen nuttig zijn om de pH-waarde stabiel te houden.

 5. Beplanting en schuilplaatsen: Garnalen hebben graag schuilplaatsen en beplante gebieden in het aquarium. Zorg voor voldoende planten, mossen en drijvende planten waar garnalen zich kunnen verstoppen en voedsel kunnen vinden. Ook het toevoegen van hout of decoraties met kleine openingen kan dienen als schuilplaats voor garnalen.

 6. Voeding en waterkwaliteit: Garnalen zijn vaak opruimers en hebben behoefte aan een gevarieerd dieet. Zorg voor een evenwichtige voeding met speciaal garnalenvoer, plantaardig voedsel en eiwitrijk voedsel. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig waterverversingen uit te voeren om de waterkwaliteit te behouden.

 7. Compatibiliteit met andere bewoners: Als u van plan bent om garnalen samen met andere vissen of andere aquatische dieren te houden, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn. Sommige vissen kunnen garnalen opeten of lastigvallen, dus kies garnalensoorten die kunnen samenleven met uw gekozen visbestand.

Door rekening te houden met deze factoren kunt u een geschikt aquarium voor garnalen creëren en een goede leefomgeving bieden waarin ze kunnen floreren. Het is ook altijd raadzaam om onderzoek te doen naar de specifieke behoeften van de garnalensoort.

Onze favoriet

Ontdek de Superfish Qubiq 30 Pro Zwart, het perfecte aquarium voor tropische vissen en garnalen. Met zuinige LED-verlichting, eenvoudig onderhoud en een veilig filtersysteem. Ideaal voor beginners en drukbezette aquariumliefhebbers. Geniet van een prachtig aquarium zonder gedoe. Inclusief vernieuwde verlichting en biologisch filter.

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm

2e beste keuze

Ontdek de Juwel Aquarium Primo 110, een prachtig en betrouwbaar aquarium voor in huis. Met een sterke Bioflow Super filter, geïntegreerde verwarming en veilige LED-verlichting. Eenvoudige toegang tot het aquarium en de optie voor een bijpassende kast. Creëer jouw ideale garnalenparadijs.

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm

3e beste keuze

Ontdek het Tropical Fish & Shrimp 30 Aquarium Starterpakket van Superfish, perfect voor liefhebbers van tropische vissen en garnalen. Dit complete pakket bevat een 30 liter aquarium met LED-verlichting, een krachtig binnenfilter en een Aqua Heater voor ideale omstandigheden. Creëer jouw levendige onderwaterwereld.

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm

Op deze pagina:

Waar hebben wij de garnalenaquaria op geselecteerd? 

Bij het selecteren van een garnalenaquarium hebben we gelet op de volgende belangrijke punten:

 1. Waterkwaliteit: Garnalen zijn gevoelig voor schommelingen in waterparameters. Zorg ervoor dat het aquarium geschikt is om stabiele en geschikte waterparameters te behouden, zoals temperatuur, pH-waarde, waterhardheid en ammoniak- en nitrietniveaus.

 2. Afmetingen en vorm: Kies een aquarium met voldoende ruimte voor de garnalen. De grootte van het aquarium hangt af van het aantal garnalen dat je wilt houden. Over het algemeen geldt: hoe groter het aquarium, hoe beter, omdat het zorgt voor een stabielere omgeving.

 3. Filter en circulatie: Een goede filtratie is essentieel om de waterkwaliteit op peil te houden. Kies een filter dat geschikt is voor garnalen en zorg ervoor dat het de watercirculatie niet te sterk maakt, omdat garnalen gevoelig zijn voor sterke stromingen.

 4. Substraat: Kies een substraat dat geschikt is voor garnalen. Een fijnkorrelig substraat zonder scherpe randen is ideaal om verwondingen aan de garnalen te voorkomen. Sommige garnalen hebben ook baat bij een substraat met buffering eigenschappen om de pH-waarde stabiel te houden.

 5. Beplanting en schuilplaatsen: Garnalen houden van beplanting en schuilplaatsen in het aquarium. Zorg voor voldoende planten, mossen en drijvende planten waar garnalen zich kunnen verstoppen en voedsel kunnen vinden. Ook het toevoegen van hout, stenen of decoraties met kleine openingen biedt schuilplaatsen voor garnalen.

 6. Compatibiliteit met andere bewoners: Als je van plan bent om garnalen samen met andere vissen of aquatische dieren te houden, zorg er dan voor dat ze compatibel zijn. Sommige vissen kunnen garnalen opeten of lastigvallen. Kies garnalensoorten die kunnen samenleven met je gekozen visbestand.

Hoewel er geen specifieke tests zijn voor garnalenaquaria, is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren om ervoor te zorgen dat het aquarium geschikt is voor garnalen en een goede leefomgeving biedt waarin ze kunnen gedijen. Raadpleeg ook ervaren garnalenhouders en gespecialiseerde winkels voor advies over het selecteren en inrichten van een garnalenaquarium.

#1
Akvastabil Fusion Aquarium 200 - Zilver/Wit - 200 x 60 x 64 cm - Ca. 720 L

Ontdek het moderne en duurzame Akvastabil Fusion Aquarium 130, met een strak aluminium design. Dit professionele aquarium combineert prachtige esthetiek met gebruiksgemak. De volledig verwijderbare kleppen en waterdicht gesealde lichtkap zorgen voor moeiteloos onderhoud en voorkomen condensatie. De voorbewerkte gaten bieden de mogelijkheid om slangen en kabels netjes weg te werken.

Voeg een voederautomaat toe via de handige voederkleppen in de deksel. Creëer jouw ideale onderwaterwereld met dit kwaliteitsaquarium. Let op: kast apart verkrijgbaar. Ervaar het beste van design en functionaliteit!

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm
Beste prijs op BOL.com

#2
Akvastabil Fusion Aquariumkast - Wit - 160 x 60 x 75 cm

Ontdek de stijlvolle en functionele Fusion Kast 160 van Akvastabil, speciaal ontworpen voor jouw garnalen aquarium. Deze hoogwaardige, spat-waterbestendige kast is vervaardigd uit dubbel gelamineerde panelen met kwaliteitsscharnieren. Het middengedeelte is voorzien van een aluminium strook die perfect past bij de lichtkap. De meubels van de FUSION-lijn zijn gemaakt van 19 mm melamineplaten en hebben een aantrekkelijk aluminium profiel met groeven. Met twee planken en verstelbare poten biedt deze kast praktische opbergruimte. De poten kunnen eenvoudig worden afgesteld via de gaten in de bodemplaat. Geniet van het moderne design en de duurzaamheid van deze kast, compleet met dubbele afdichting. Creëer jouw ideale garnalen habitat met deze prachtige kast!

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm
Beste prijs op BOL.com

#3
Superfish Qubiq 30 Pro Zwart aquarium - 30 L

Ontdek de Superfish Qubiq 30 Pro in elegant zwart. Dit aquarium is perfect voor het houden van tropische vissen en garnalen. Met de zuinige LED-verlichting creëer je een prachtige sfeer in je huis. De Qubiq Pro is speciaal ontworpen voor gebruiksgemak, ideaal voor beginners in de wereld van vissen houden. Dit betekent dat je kunt genieten van een mooi aquarium zonder veel tijd te besteden aan onderhoud.

Het moderne filtersysteem zorgt voor schoon water en vereist minder vaak water verversen. Het is zelfs veilig voor garnalen, dankzij een uniek rooster dat voorkomt dat ze in het filter terechtkomen. De verbeterde LED-verlichting biedt een hoge lichtopbrengst en is geschikt voor planten met een hoge lichtbehoefte.

Het aquarium wordt geleverd met handige accessoires, zoals een glazen afdekruit en een biologisch filter met Crystal Clear cartridge voor schoon en gezond water. Met het slimme kabelgeleidersysteem houd je de kabels netjes weggewerkt.

Specificaties:

 • Inhoud: 30 liter
 • Afmetingen: 32 x 32 x 42,5 cm
 • LED-verlichting: 20 Volt, 12 Watt, dimbaar in 3 stappen
 • Geschikt voor goudvissen en tropische vissen
 • Inclusief vernieuwd biologisch filter en filtermateriaal

Creëer een prachtig onderwaterlandschap met de Superfish Qubiq 30 Pro.

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm
Beste prijs op BOL.com

#4
Juwel Primo 110 Aquarium - 81 x 36 x 45 cm - 110 L - Zwart

Het Juwel Aquarium Primo 110 is een prachtige toevoeging aan jouw huis. Met zijn sterke Bioflow Super filter, geïntegreerde verwarming en hoogwaardige materialen, voldoet dit aquarium aan al je verwachtingen. De veilige en efficiënte binnenfilter voorkomt lekkages en zorgt voor een optimale waterdoorstroming. De bijgeleverde 100 Watt verwarming is perfect geïntegreerd in het filtersysteem.

De NovoLux 80 LED-lamp van 10.5 Watt zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht, terwijl de waterdichte constructie en de Europese veiligheidsnormen gemoedsrust bieden. Dankzij de opklapbare lichtkap is het aquarium gemakkelijk toegankelijk voor voeren en onderhoud. Let op: dit aquarium wordt geleverd zonder kast, maar er is een passende kast apart verkrijgbaar. Creëer een prachtig onderwaterparadijs met het Juwel Primo 110 Aquarium.

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm
Beste prijs op BOL.com

#5
SuperFish Aquarium Start 70 Tropical - 58 x 30 x 45 cm - 70 L - Wit

Maak een vlotte start met je aquariumhobby dankzij de Start 70 Tropical Kit van Superfish. Dit complete 70 liter aquarium is speciaal ontworpen voor beginners en biedt alles wat je nodig hebt. Ideaal voor het houden van tropische vissen, inclusief de bijgevoegde Eco Heater voor een optimale watertemperatuur. De Aqua-Flow 200 binnenfilter zorgt voor een goede waterstroming en houdt je water schoon.

De ingebouwde ledverlichting geeft je vissen een natuurlijke belichting. De kit bevat ook een thermometer, schepnetje, voer voor tropische vissen, levende bacteriën voor het opstarten van de filter, geschikt maken van leidingwater en een krachtige Eco Heater van 100 Watt. Nu is het tijd om je aquarium te vullen met vissen en planten! Met een afmeting van 58 x 30 x 45 cm is de Start 70 Tropical Kit verkrijgbaar in zowel zwart als wit. Begin je aquariumavontuur vandaag nog met deze complete kit.

 • Waterparameters
 • Filter en circulatie
 • Afmetingen en vorm
Beste prijs op BOL.com

Garnalen aquarium: de complete informatie voor beginners

Een garnalen aquarium, ook bekend als een zoetwatergarnalen aquarium, is een specifiek type aquarium dat is ingericht voor het houden van garnalen als huisdieren. Garnalen zijn kleine, kleurrijke en fascinerende wezens die steeds populairder worden onder aquariumliefhebbers. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van het kopen en verzorgen van een garnalen aquarium bespreken.

Bij het kopen van een garnalen aquarium zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten

Allereerst is de grootte van het aquarium cruciaal. Een garnalen aquarium kan variëren van een kleine nano-tank tot een grotere bak van enkele tientallen liters. Het is belangrijk om te bedenken hoeveel ruimte je hebt en welke garnalensoorten je wilt houden, aangezien sommige soorten meer ruimte nodig hebben dan andere.

Daarnaast is het essentieel om te letten op de waterparameters van het aquarium. Garnalen zijn gevoelig voor schommelingen in de waterkwaliteit, dus het is belangrijk om te zorgen voor een stabiele omgeving. Let specifiek op de drie criteria die worden vermeld op de productpagina: waterfiltratie, verwarming en verlichting. Een hoogwaardig filtersysteem zorgt voor een goede watercirculatie en zuivering, terwijl een betrouwbare verwarming de juiste watertemperatuur handhaaft. Verlichting is van belang voor de groei van planten en het creëren van een aangename sfeer in het aquarium.

Bij het kopen van een garnalen aquarium is het ook belangrijk om rekening te houden met de garnalensoorten die je wilt houden

Niet alle garnalensoorten zijn geschikt voor beginners, dus het is verstandig om te kiezen voor gemakkelijk te verzorgen soorten zoals Neocaridina-garnalen. Daarnaast is het van belang om te weten welke vissen wel en niet samengaan met garnalen, aangezien sommige vissen garnalen als prooi zien.

Het onderhouden van een garnalen aquarium vereist regelmatige waterverversingen om de waterkwaliteit op peil te houden. Dit kan variëren van wekelijks tot maandelijks, afhankelijk van de grootte van het aquarium en het aantal garnalen. Daarnaast is het belangrijk om een geschikte bodem te kiezen voor de garnalen, aangezien sommige bodemtypen de waterchemie kunnen beïnvloeden.

Als het gaat om het kopen van garnalen, is het aan te raden om ze te kopen bij een betrouwbare en gerenommeerde garnalendealer

Kies voor gezonde garnalen van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat ze goed gedijen in je aquarium. Sommige garnalen kunnen prima leven in kraanwater, terwijl andere soorten specifieke waterparameters vereisen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van garnalen voor je aquarium.

Tot slot, het verschil tussen roze en grijze garnalen ligt voornamelijk in hun kleurpatroon. Roze garnalen hebben een zachtroze kleur, terwijl grijze garnalen een meer grijze tint hebben. Het is belangrijk op te merken dat garnalen in een aquarium niet bedoeld zijn om te worden gegeten. Ze dienen als decoratieve en interessante huisdieren.

Wat betreft de temperatuur van het aquarium, is het ideaal om een temperatuur te handhaven tussen de 22-26°C voor de meeste garnalensoorten. Raadpleeg echter de specifieke vereisten van de garnalensoort die je wilt houden, aangezien sommige soorten specifieke temperatuurvoorkeuren hebben.

In dit artikel hebben we de basisinformatie gegeven over het kopen en verzorgen van een garnalen aquarium. Hopelijk heb je nu een beter inzicht in de belangrijke aspecten bij het starten van een garnalen aquarium. Onthoud altijd dat het belangrijk is om voldoende onderzoek te doen voordat je begint, zodat je de beste omgeving kunt bieden voor jouw garnalen en optimaal kunt genieten van deze fascinerende wezens.

Veelgestelde vragen

Wat is er bijzonder aan aquarium voor garnalen?

Een aquarium specifiek ontworpen voor garnalen heeft enkele unieke kenmerken die het ideaal maken voor het houden van deze kleine schaaldieren. Hier zijn enkele bijzondere aspecten van een garnalen aquarium:

 1. Inrichting: Garnalen hebben behoefte aan een specifieke inrichting in het aquarium. Dit omvat het hebben van voldoende schuilplaatsen zoals beplanting, mos en hout, waar garnalen kunnen rusten en zich veilig voelen. Daarnaast hebben ze behoefte aan een zachte bodem waar ze in kunnen graven en voedsel kunnen zoeken.

 2. Waterparameters: Garnalen zijn gevoelig voor schommelingen in waterkwaliteit. Een garnalen aquarium is ontworpen om stabiele waterparameters te handhaven, zoals een specifieke pH-waarde, waterhardheid en temperatuur. Het aquarium kan worden uitgerust met een efficiënt filtersysteem en een verwarmingselement om de ideale omstandigheden te handhaven.

 3. Voeding: Garnalen hebben een specifiek dieet dat verschilt van andere aquariumvissen. Ze voeden zich voornamelijk met algen, bacteriën, detritus en micro-organismen in het water. Een garnalen aquarium kan worden voorzien van speciale voedselbronnen zoals algenmatten of bladeren om in de voedingsbehoeften van de garnalen te voorzien.

 4. Veiligheid: Garnalen zijn vaak klein en kwetsbaar, dus een garnalen aquarium zorgt voor extra veiligheidsmaatregelen. Dit kan onder meer betrekking hebben op het gebruik van fijnmazig filtermateriaal om te voorkomen dat garnalen worden opgezogen, het aanbrengen van beschermende roosters bij de in- en uitstroom van het filter, en het zorgen voor een omgeving zonder roofvissen die garnalen als prooi kunnen zien.

 5. Esthetiek: Garnalen zijn prachtig om naar te kijken vanwege hun levendige kleuren en gedrag. Een garnalen aquarium is vaak ontworpen met esthetiek in gedachten, met gebruik van planten, verlichting en decoraties om een visueel aantrekkelijke omgeving te creëren. Dit maakt het aquarium een decoratief pronkstuk in huis.

Al met al biedt een garnalen aquarium een specifieke omgeving die is afgestemd op de behoeften van garnalen. Het stelt aquariumliefhebbers in staat om deze fascinerende wezens te houden en te genieten van hun unieke eigenschappen en gedrag.

Wat zijn neocaridina garnalen soorten?

Neocaridina garnalen zijn een populaire keuze voor garnalenliefhebbers vanwege hun levendige kleuren en relatief gemakkelijke verzorging. Er zijn verschillende soorten neocaridina garnalen die vaak voorkomen in de aquariumhobby. Hier zijn enkele bekende neocaridina garnalensoorten:

 1. Rode Neocaridina (Neocaridina davidi var. red): Dit is een van de meest voorkomende en populaire soorten. Ze hebben een helderrode kleur en zijn relatief gemakkelijk te kweken en te verzorgen.

 2. Gele Neocaridina (Neocaridina davidi var. yellow): Deze garnalen hebben een levendige gele kleur. Ze kunnen een prachtig contrast vormen in een aquarium en worden ook beschouwd als beginner-vriendelijke garnalen.

 3. Oranje Neocaridina (Neocaridina davidi var. orange): Deze garnalen hebben een warme oranje kleur. Ze zijn vergelijkbaar met rode neocaridina garnalen, maar met een andere kleurvariatie.

 4. Blauwe Neocaridina (Neocaridina davidi var. blue): Deze garnalen hebben een mooie blauwe kleur. Ze zijn erg populair vanwege hun opvallende verschijning.

 5. Groene Neocaridina (Neocaridina davidi var. green): Deze garnalen hebben een groene kleur, variërend van lichtgroen tot donkergroen. Ze kunnen een vleugje frisheid toevoegen aan een aquascape.

 6. Chocolade Neocaridina (Neocaridina davidi var. chocolate): Deze garnalen hebben een diepe chocoladebruine kleur. Ze zijn minder gebruikelijk dan andere kleurvariaties, maar kunnen een interessante toevoeging zijn aan een aquarium.

Het houden van verschillende kleurvariaties van neocaridina garnalen biedt aquariumliefhebbers de mogelijkheid om een levendig en kleurrijk aquarium te creëren. Het is belangrijk om te onthouden dat neocaridina garnalen kweekvariëteiten zijn en niet voorkomen in de natuur. Ze kunnen gemakkelijk worden gekweekt in een geschikt aquarium en zijn over het algemeen robuust en geschikt voor beginners.

Wat is een garnaal?

Een garnaal is een klein schaaldier dat behoort tot de orde Decapoda. Het zijn ongewervelde dieren die voornamelijk in zoetwater- en zoutwateromgevingen leven, zoals rivieren, meren, oceanen en aquaria. Garnalen hebben een langwerpig lichaam met tien poten en een exoskelet dat hen beschermt. Ze zijn verwant aan kreeften en krabben.

Garnalen zijn bekend om hun delicate en smakelijke vlees, dat in veel keukens over de hele wereld wordt gewaardeerd. Ze zijn een belangrijke voedselbron en worden vaak gevangen en gekweekt voor consumptie. Garnalen komen voor in verschillende maten en kleuren, afhankelijk van de soort. Sommige bekende garnalensoorten zijn de tijgergarnaal, witte garnaal, roze garnaal en Noordzeegarnaal.

Daarnaast zijn garnalen ook populair in de aquariumhobby. Veel mensen houden garnalen in speciaal ingerichte aquaria vanwege hun interessante gedrag, kleurrijke verschijning en het feit dat ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn. Verschillende soorten aquariumgarnalen, zoals neocaridina garnalen en caridina garnalen, worden gewaardeerd om hun levendige kleuren en kunnen een mooie toevoeging zijn aan een aquascape.

Welke garnalen zijn geschikt voor een aquarium?

Er zijn verschillende garnalensoorten die geschikt zijn voor een aquarium. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 1. Neocaridina garnalen: Deze garnalen, zoals de Red Cherry garnalen, Blue Dream garnalen en Yellow Fire garnalen, zijn ideaal voor beginners. Ze zijn kleurrijk, gemakkelijk te verzorgen en kunnen zich goed aanpassen aan verschillende waterparameters.

 2. Caridina garnalen: Onder de Caridina-garnalen vallen bijvoorbeeld de Crystal Red garnalen en de Crystal Black garnalen. Deze garnalen hebben specifieke watervereisten en zijn iets gevoeliger dan Neocaridina-garnalen. Ze staan bekend om hun unieke patronen en kleuren.

 3. Amano garnalen: Amano garnalen, ook bekend als Japonica garnalen, zijn zeer geschikt voor aquaria omdat ze helpen bij het opruimen van algen. Ze zijn vreedzaam van aard en kunnen goed samenleven met andere vissen en garnalen.

 4. Ghost garnalen: Ghost garnalen, ook wel bekend als glasgarnalen, zijn transparante garnalen die goed gedijen in diverse aquariumomgevingen. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen een interessant visueel effect toevoegen aan het aquarium.

Bij het kiezen van garnalen voor een aquarium is het belangrijk om rekening te houden met de waterparameters, de grootte van het aquarium en eventuele andere bewoners. Daarnaast is het aan te raden om de specifieke vereisten van elke garnalensoort te onderzoeken om ervoor te zorgen dat je de juiste omgeving creëert voor hun welzijn.

Wat zijn grote garnalen die geschikt zijn voor een aquarium?

Er zijn enkele grotere garnalensoorten die geschikt kunnen zijn voor een aquarium. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Amano garnalen (Caridina multidentata): Amano garnalen kunnen een behoorlijke grootte bereiken, tot ongeveer 5 centimeter. Ze staan bekend om hun vermogen om algen te bestrijden en worden vaak gewaardeerd vanwege hun actieve en interessante gedrag.

 2. Bamboo garnalen (Atyopsis moluccensis): Bamboo garnalen, ook wel bekend als fan garnalen, kunnen tot 10 centimeter groot worden. Ze hebben langwerpige ledematen die lijken op bamboestokken, vandaar hun naam. Deze garnalen zijn meestal vreedzaam en interessant om naar te kijken.

 3. Vampire garnalen (Macrobrachium sp.): Vampire garnalen zijn grotere garnalen die tot wel 15 centimeter kunnen groeien. Ze hebben lange scharen en een uniek uiterlijk. Het is belangrijk op te merken dat vampire garnalen een specifieke watervoorwaarden nodig hebben en niet altijd geschikt zijn voor elke aquariumomgeving.

Bij het overwegen van grote garnalen voor een aquarium is het van cruciaal belang om rekening te houden met de grootte van het aquarium en de behoeften van de garnalensoort. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het aquarium voldoende ruimte, schuilplaatsen en geschikte waterparameters biedt om de garnalen een gezonde leefomgeving te bieden.

Wat is een zoetwater garnalen aquarium?

Een zoetwater garnalen aquarium is een specifiek type aquarium dat is ontworpen om garnalen als hoofdbewoners te huisvesten. In een zoetwater garnalen aquarium ligt de nadruk op het creëren van een ideale omgeving voor de garnalen, waarin ze kunnen gedijen en zich voortplanten.

Belangrijke kenmerken van een zoetwater garnalen aquarium zijn onder andere:

 1. Grootte: Een zoetwater garnalen aquarium kan variëren in grootte, afhankelijk van het aantal garnalen dat je wilt houden. Kleinere aquaria van 10-20 liter kunnen voldoende zijn voor een kleine groep garnalen, terwijl grotere aquaria van 40 liter of meer geschikt zijn voor een grotere populatie.

 2. Inrichting: Het aquarium moet worden ingericht met garnalenvriendelijke materialen, zoals fijnkorrelig substraat (bijvoorbeeld zand), planten (echt of kunstmatig) en hout of rotsen als schuilplaatsen. Deze elementen bieden garnalen de nodige schuilplaatsen en oppervlakken voor hun activiteiten.

 3. Waterparameters: Garnalen hebben specifieke waterparameters nodig om te gedijen. Dit omvat een stabiele pH-waarde (meestal tussen 6,5 en 8,0), een lage tot gematigde waterhardheid en een geschikte temperatuur, afhankelijk van de specifieke garnalensoort.

 4. Filtratie en waterkwaliteit: Een efficiënte filtratie is essentieel in een garnalen aquarium om de waterkwaliteit op peil te houden. Garnalen zijn gevoelig voor vervuiling, dus een goed werkend filter is belangrijk. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van medicatie en chemicaliën, aangezien sommige daarvan schadelijk kunnen zijn voor garnalen.

 5. Voeding: Garnalen hebben een gevarieerd dieet nodig, bestaande uit zowel plantaardig voedsel als eiwitrijk voedsel. Speciale garnalenvoeding, evenals groenten, algen en af en toe proteïnerijk voedsel, moeten worden aangeboden om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Bij het opzetten van een zoetwater garnalen aquarium is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van de garnalensoorten die je wilt houden. Het is ook aan te raden om jezelf goed te informeren over de juiste verzorging, compatibiliteit en waterparameters van de garnalen om een gezonde en geschikte omgeving voor hen te creëren.

Zijn garnalen vissen?

Nee, garnalen behoren niet tot de categorie vissen. Garnalen zijn een aparte groep van ongewervelde dieren die behoren tot de klasse van de kreeftachtigen. Ze behoren tot de orde Decapoda, die ook krabben en kreeften omvat. Garnalen hebben een kenmerkende langwerpige lichaamsvorm met een gekromd exoskelet, twee paar antennes, scharen en meerdere paren poten. Ze leven voornamelijk in zoetwater- en zoutwateromgevingen en zijn bekend om hun diverse kleuren, patronen en maten.

Hoewel garnalen vaak samen met vissen worden gehouden in aquaria, zijn ze geen vissen en hebben ze enkele fundamentele verschillen. Vissen zijn gewervelde dieren met een intern skelet, kieuwen om zuurstof uit water te halen en vinnen om zich voort te bewegen. Garnalen hebben daarentegen een extern skelet, ademen door middel van kieuwen en hebben poten om zich voort te bewegen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat garnalen en vissen verschillende zorgbehoeften hebben en dat hun compatibiliteit in een aquarium zorgvuldig moet worden overwogen om ervoor te zorgen dat ze goed samen kunnen leven.

Onze favoriet

Ontdek de Superfish Qubiq 30 Pro Zwart, het perfecte aquarium voor tropische vissen en garnalen. Met zuinige LED-verlichting, eenvoudig onderhoud en een veilig filtersysteem. Ideaal voor beginners en drukbezette aquariumliefhebbers. Geniet van een prachtig aquarium zonder gedoe. Inclusief vernieuwde verlichting en biologisch filter.

Beste prijs op BOL.com