De beste aquariumverlichting van 2024

Heb je moeite met het kiezen van de juiste verlichting voor je aquarium? Aquariumverlichting is essentieel voor het welzijn van je vissen en de groei van je planten. Deze blog biedt praktische tips over welke soort verlichting je nodig hebt, hoe je deze kunt onderhouden en waar je kwalitatieve lampen kunt kopen.

Duik mee in de wereld van aquariumverlichting en ontdek hoe je je aquarium kunt laten schitteren!

In dit artikel gaan we o.a. in op de types of aquariumverlichting, voordelen van aquariumverlichting, factoren om te overwegen bij het kiezen van aquariumverlichting en het onderhoud en veiligheid van aquariumverlichting. Maar voor de snelle kiezers hebben nu eerst onze eigen top 3 selectie kort voor je naast elkaar gezet. 

Onze favoriet

De nieuwe HeliaLux Spectrum LED-verlichting van Juwel is perfect voor het houden van aquariums. Met speciaal ontwikkelde SMD-LEDs zorgt het voor optimale plantengroei, briljante kleuren en een vitale onderwaterwereld. Met Smart Control kun je eenvoudig de lichtintensiteit en kleur aanpassen. Geschikt voor verschillende maten aquaria.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid

2e beste keuze

De KOI PRO DOMPEL is een geavanceerde dompel UV-C-verlichting voor Koivijvers en grotere vijvers. Met vermogens van 40Watt en 80Watt doodt het schadelijke bacteriën, virussen en schimmels, terwijl het ook algengroei vermindert. Het heeft een LED-indicator voor de UV-lampduur en een microschakelaar voor veilig gebruik. Inclusief adapter en eenvoudige installatie. 2 jaar garantie op het armatuur.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid

3e beste keuze

De Time Controller set 'Basic' voor aquarium LED-verlichting is een complete set die gebruikmaakt van de TC420 Time Controller en 2 verschillende typen LED-strips. Met ruim 1700 lumen lichtopbrengst en diverse programmeerbare lichtsituaties, komt uw aquarium tot zijn recht. De set bevat alle benodigde onderdelen, inclusief Nederlandse instructies. De LED-strips hebben krachtige leds en worden geleverd met voedingsadapter, lijm, eindkapjes en bevestigingsmateriaal. Eenvoudig te installeren en te programmeren.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid

Op deze pagina:

Op welke wijze hebben wij onze aquariumverlichting geselecteerd?

Bij de aanschaf van aquariumverlichting zijn er verschillende criteria waarmee je rekening kunt houden. Hier zijn drie belangrijke criteria:

 1. Lichtniveau en spectrum: Het is essentieel om de juiste hoeveelheid licht en het juiste spectrum te kiezen voor je aquarium. Verschillende aquariumplanten en -dieren hebben specifieke behoeften als het gaat om licht. Zorg ervoor dat de verlichting voldoende intensiteit heeft om de planten gezond te houden en de kleuren van de vissen en het aquarium tot hun recht te laten komen. LED-verlichting is tegenwoordig populair vanwege de mogelijkheid om het spectrum aan te passen aan de behoeften van je aquarium.

 2. Energie-efficiëntie: Het is verstandig om te kiezen voor verlichting die energiezuinig is. LED-verlichting is over het algemeen energiezuiniger dan traditionele verlichting, zoals tl-buizen. LED's verbruiken minder stroom en hebben een langere levensduur, wat kan resulteren in lagere energiekosten en minder frequente vervanging van lampen.

 3. Waterbestendigheid en veiligheid: Aangezien de verlichting zich in de buurt van water bevindt, is het belangrijk dat deze waterbestendig is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Kies voor verlichting die specifiek is ontworpen voor gebruik in aquaria en die veilig is om in de buurt van water te gebruiken. Controleer of de verlichting een IP-waarde heeft die aangeeft dat deze bestand is tegen vocht en spatwater.

Naast deze criteria is het ook belangrijk om rekening te houden met de grootte van je aquarium, de soorten planten en dieren die je hebt, je budget en eventuele extra functies die je wilt, zoals dimbaarheid of een timer. Het raadplegen van een specialist in een aquariumwinkel kan ook nuttig zijn om de juiste verlichting voor je specifieke situatie te kiezen.

#1
Juwel Helialux Spectrum Tube 1500- Verlichting - 1492 mm 6750 Lumen

De HeliaLux Spectrum 1500 is een LED-verlichtingssysteem van Juwel, geschikt voor de Rio 400, Rio 450 en Vision 450 aquaria. Het hebben van een aquarium is een fascinerende hobby die vaak een waardevolle toevoeging is voor het hele gezin. De passie voor aquaria, vissen en planten wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Een belangrijk element voor een kwalitatief goed aquarium is de juiste verlichting, en daar komt de HeliaLux Spectrum LED-verlichting om de hoek kijken.

Met de modernste SMD-LED's van maximaal vermogen zorgt de HeliaLux Spectrum voor optimale plantengroei, briljante kleuren en bevordert het de vitaliteit van uw onderwaterwereld. De combinatie van witte 9000 K & 6500 K LED's zorgt voor ideale plantengroei in uw JUWEL Aquarium. Het speciaal ontwikkelde aluminium in honingraatstructuur zorgt voor een optimale warmteafvoer en een lange levensduur van de SMD-LED's dankzij Heat Control-technologie.

LED-verlichting is tegenwoordig onmisbaar voor aquariumliefhebbers. Het biedt niet alleen visueel aantrekkelijk licht dat perfect is voor aquaria, maar het is ook duurzamer dan traditionele T5- of T8-verlichting. LED-verlichting gaat langer mee en verbruikt minder stroom. Hoewel de aanschafkosten hoger zijn, verdient LED-verlichting zichzelf binnen enkele jaren terug. Bovendien wordt de lamp minder warm dan ouderwetse T-verlichting, wat resulteert in minder verdamping van het aquariumwater.

De HeliaLux-verlichting maakt gebruik van verschillende kleuren LED-lampjes, waaronder blauw, groen en rood, wat resulteert in optimaal licht voor de groei en assimilatie van planten. Naast de voordelen van LED-verlichting, biedt de HeliaLux Spectrum ook Smart Control-functionaliteit. Via een Smart Control-apparaat dat via Wi-Fi is aangesloten, kunt u de lichtintensiteit, kleurcombinatie en de duur van de verlichting van uw HeliaLux Spectrum eenvoudig regelen via uw smartphone, tablet of pc. Er zijn ook handige standen beschikbaar, zoals maanlicht en zonsondergang, waarmee u een realistische lichtcyclus kunt creëren die gunstig is voor zowel vissen als planten.

De HeliaLux-verlichting kan worden aangesloten op traditionele aquaria van Juwel en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd op de lichtkap waar voorheen T5- of T8-verlichting werd gebruikt. Zelfs als u geen Juwel-aquarium hebt, kunt u de HeliaLux-verlichting gebruiken met apart verkrijgbare beugels, zodat deze op vrijwel elk aquarium past. Het is compatibel met alle JUWEL Aquaria met een vast ingebouwd bovenframe, zoals RIO, LIDO, VISION en TRIGON. Dankzij de HeliaLux UniversalFit kan de HeliaLux Spectrum ook op aquaria van andere fabrikanten worden gemonteerd.

De HeliaLux Spectrum is verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 55 cm tot 150 cm, met bijpassende wattages voor elk formaat.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#2
Koi Pro dompel uv-lamp amalgaam 40 watt High Output

De Koi Pro Dompel is een professionele High Tech dompel UV-C eenheid ontworpen voor Koivijvers en grotere vijvers. Met een vermogen van 40 watt is het in staat om schadelijke bacteriën, virussen en schimmels te doden, en tegelijkertijd de groei van algen te verminderen. Het is specifiek ontworpen voor Koi-vijvers tot 20.000 liter met een inbouwdiepte van ongeveer 35 cm. Voor grotere Koi-vijvers tot 40.000 liter is er ook een 80 watt uitvoering beschikbaar met een inbouwdiepte van ongeveer 66 cm.

De Koi Pro Dompel is voorzien van een LED-indicator die de levensduur van de UV-lamp aangeeft, zodat u op tijd kunt vervangen wanneer dat nodig is. Het is uitgerust met een micro-schakelaar voor veilig gebruik. De unit wordt geleverd met een adapter en doorvoer voor een eenvoudige installatie.

Het armatuur van de Koi Pro Dompel heeft een garantie van 2 jaar, wat zorgt voor gemoedsrust en betrouwbaarheid. Met zijn geavanceerde technologie biedt het een effectieve en efficiënte oplossing voor het handhaven van de waterkwaliteit in uw Koivijver of grotere vijver.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#3
Aquarium verlichting Time Controller set 'Basic' < 70cm

De Time Controller set 'Basic' is de perfecte aquarium LED-verlichtingsoplossing. Deze set maakt gebruik van de veelzijdige mogelijkheden van de TC420 Time Controller in combinatie met twee verschillende soorten LED-strips, die zijn aangesloten op individueel regelbare kanalen. De set is volledig Plug & Play en wordt geleverd met alle benodigde onderdelen om direct te kunnen gebruiken.

Belangrijkste kenmerken van de aquarium set met TC420 controller:

 • Complete set: bevat alle benodigde onderdelen voor een directe installatie
 • Inclusief USB met programma's, software en Nederlandse instructies
 • Twee waterdichte LED-strips met krachtige 5050 LEDs
 • Lichtopbrengst: ruim 1700 lumen per meter (maximaal), wat vergelijkbaar is met 3400 lumen TL-verlichting
 • Eenvoudig programmeerbaar via de pc
 • Laag energieverbruik
 • Simuleert diverse lichtsituaties, waaronder daglicht, schemering, maanlicht, enzovoort

Met deze complete set LED-verlichting voor uw aquarium kunt u eenvoudig verschillende lichtsituaties simuleren. Dankzij de krachtige, dimbare en flexibel instelbare LED-verlichting komen uw vissen en planten nog beter tot hun recht. De programmeerbare TC420 Time Controller stuurt twee LED-strips aan via vier kanalen: één strip met koud wit licht en één strip met RGB-verlichting.

De meegeleverde USB-stick bevat Nederlandse instructies, software en programma's die speciaal zijn ontworpen voor de LedstripKoning Time Controller sets. Er staan in totaal 81 programma's op de stick, waarvan 8 specifiek voor deze 'Basic' set zijn. Daarnaast is er een Nederlandse handleiding die uitlegt hoe je de programma's op de controller kunt instellen, evenals een uitgebreide instructie om zelf programma's te maken.

Onze waterdichte LED-strips worden kant-en-klaar en waterdicht geleverd. Als je ze verder op maat wilt maken, volg dan de bijgeleverde instructies. Deze complete Time Controller set bestaat uit:

 • LED Time Controller TC420
 • USB met programma's
 • 1 x 70 cm LED-strip met koud wit licht
 • 1 x 70 cm LED-strip met RGB-verlichting
 • Voedingsadapter
 • Aquariumlijm
 • Waterdichte eindkapjes
 • Bevestigingsmateriaal voor de strips
 • USB-aansluitkabel
 • Gebruiksaanwijzing
 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#4
Juwel Multilux Led lichtbalk - Aquariumverlichting - 100 cm - 2 x 17W

Met de MultiLux LED van Juwel ben je verzekerd van een betrouwbare en energiezuinige verlichtingsoplossing voor je aquarium. Deze led-lichtunit is speciaal ontworpen voor de Juwel Rio, Lido, Trigon en Vision-aquaria. Dankzij de LED-technologie bespaar je maar liefst 50% energie in vergelijking met traditionele T5-inzetlampen. De set is voorzien van het Easy Connect-systeem, waardoor de installatie moeiteloos verloopt.

De heldere verlichting van de MultiLux LED zorgt voor uitstekende groei van je aquariumplanten. De combinatie van day light en nature light creëert een optimaal lichtspectrum voor zowel je planten als vissen. Het is belangrijk op te merken dat Juwel bezig is met het aanpassen van de wattages, dus het kan zijn dat je een oude of nieuwe variant ontvangt. Beide wattages zijn echter geschikt voor de bijbehorende aquaria.

De MultiLux LED is verkrijgbaar in verschillende varianten:

 • 55 cm - voor Trigon 350 – 12 of 10 Watt
 • 60 cm - voor Lido 120 – 12 of 10 Watt
 • 70 cm - voor Lido 200 en Trigon 190 – 14 of 11 Watt
 • 80 cm - voor Rio 125 – 14 of 11 Watt
 • 92 cm - voor Vision 180 – 19 of 14 Watt
 • 100 cm - voor Rio 180 en Trigon 350 – 23 of 17 Watt
 • 120 cm - voor Rio 240, 300/350 en Vision 260 – 29 of 21 Watt
 • 150 cm - voor Rio 400/450 en Vision 450 – 31 of 23 Watt

Met de MultiLux LED haal je hoogwaardige en energiezuinige verlichting in huis voor je aquarium, waardoor je aquariumbewoners optimaal kunnen gedijen.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid
Beste prijs op BOL.com

#5
Superfish Retroled Color 36W

Wil je de kleur van je aquarium versterken? Dan is de RetroLED Color van Superfish een uitstekende keuze. Deze speciale ledverlichting is ontworpen om de groei van aquariumplanten te bevorderen. De RetroLED Color biedt een breed lichtspectrum met een hoge lichtopbrengst. Het is compatibel met je bestaande T5- of T8-armatuur en kan ook als extra verlichting worden gebruikt of boven zelfbouwaquaria worden geplaatst.

Het gebruik van ledverlichting biedt verschillende voordelen. Het heeft een langere levensduur dan traditionele TL-lampen en verbruikt tot 50% minder energie. De RetroLED Color wordt geleverd als complete kitset, inclusief voorschakelapparaat. Het is eenvoudig te installeren dankzij de Plug & Play-functionaliteit. Met een geschatte levensduur van ongeveer 30.000 branduren, kun je lang genieten van deze lamp.

De RetroLED Color is verkrijgbaar in zeven varianten:

 • 45 cm - 15 watt
 • 60 cm - 18 watt
 • 75 cm - 25 watt
 • 90 cm - 30 watt
 • 120 cm - 36 watt
 • 106 cm - 38 watt
 • 150 cm - 58 watt

Met de RetroLED Color creëer je een levendig en kleurrijk aquarium, waardoor je planten tot hun recht komen en je een prachtig onderwaterlandschap kunt creëren.

 • Lichtniveau en spectrum
 • Energie-efficiëntie
 • Waterbestendigheid en veiligheid
Beste prijs op BOL.com

Types of Aquariumverlichting

Er zijn verschillende soorten aquariumverlichting beschikbaar, waaronder LED-verlichting, TL-verlichting en metaalhalide-verlichting.

LED-verlichting

 • LED-verlichting is een geweldige keuze voor uw aquarium. Het is niet alleen energiezuinig, maar heeft ook een lange levensduur, waardoor het een kostenefficiënte optie is. Ze creëren een natuurlijk lichteffect dat de kleuren van uw vissen en planten levendig weergeeft.
 • LED-verlichting geeft weinig warmte af, waardoor het risico op oververhitting van uw aquarium wordt verminderd. Bovendien zijn er verschillende soorten LED-verlichting beschikbaar, sommige met instelbare kleuren en lichtintensiteit, zodat u de verlichting kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van uw aquariuminhoud.

TL-verlichting

 • Een andere populaire optie voor aquariumverlichting is TL-verlichting. TL-lampen, of fluorescentielampen, zijn al lang favoriet bij aquariumliefhebbers vanwege hun efficiëntie en veelzijdigheid.
 • Deze lampen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en wattages, waardoor je ze kunt aanpassen aan de afmetingen en behoeften van je aquarium. TL-verlichting biedt helder wit licht dat een natuurlijke uitstraling creëert in je aquarium.
 • Bovendien bieden ze voldoende verlichting voor de groei van aquariumplanten en het welzijn van je vissen en andere aquatische dieren. Als je op zoek bent naar betaalbare en energiezuinige aquariumverlichting, dan is TL-verlichting zeker een goede keuze om te overwegen.

Metaalhalide-verlichting

 • Een andere optie voor aquariumverlichting is metaalhalide-verlichting. Metaalhalide-lampen zijn krachtige lichtbronnen die een veel grotere intensiteit hebben dan andere soorten verlichting.
 • Ze bieden een breed spectrum aan licht, wat gunstig is voor de groei van aquariumplanten en het creëren van een natuurlijke uitstraling in je aquarium. Metaalhalide-verlichting is ook geschikt voor aquaria met grote inhoud, zoals zoutwateraquaria met koralen.
 • Het is belangrijk om de juiste wattage en kleurtemperatuur te kiezen voor je specifieke aquariumbehoeften. Houd er rekening mee dat metaalhalide-lampen mogelijk meer energie verbruiken dan andere types, maar ze bieden wel uitzonderlijke helderheid en kleurweergave.

Voordelen van Aquariumverlichting

Aquariumverlichting heeft verschillende voordelen. Het bevordert de groei van aquariumplanten, creëert een natuurlijke uitstraling en verbetert het welzijn van vissen en andere aquatische dieren.

Bevordert de groei van aquariumplanten

 • Aquariumverlichting is essentieel voor het bevorderen van de groei van aquariumplanten. Het juiste type verlichting zorgt ervoor dat de planten voldoende licht krijgen om te groeien en fotosynthese uit te voeren.
 • LED-verlichting is een populaire keuze omdat het energie-efficiënt is en verschillende kleurtemperaturen kan bieden die ideaal zijn voor plantengroei. TL-verlichting is ook een goede optie, vooral voor aquaria met veel planten.
 • Het helpt de planten gezond te blijven door voldoende licht te geven. Onthoud dat de juiste verlichting cruciaal is voor een gezonde en weelderige plantengroei in je aquarium. Investeer in hoogwaardige aquariumverlichting om het beste resultaat te behalen.

Creëert een natuurlijke uitstraling

 • Aquariumverlichting speelt een essentiële rol bij het creëren van een natuurlijke uitstraling in je aquarium. Door te kiezen voor de juiste verlichting, kun je de sfeer van het aquarium nabootsen die vergelijkbaar is met de natuurlijke leefomgeving van de vissen en planten.
 • Met de juiste lichtkleur en -intensiteit kun je een prachtige onderwaterwereld creëren die je aquarium tot leven brengt. Of je nu een tropisch rifaquarium of een zoetwateraquarium hebt, het gebruik van de juiste aquariumverlichting zorgt ervoor dat je vissen en planten er gezond en levendig uitzien.
 • Kies voor LED-verlichting met verschillende kleuropties om de perfecte ambiance te creëren die past bij jouw vissoorten en plantengroei. Met aquariumverlichting kunnen jij en je vissen genieten van een prachtige, natuurlijke omgeving in huis.

Bevordert het welzijn van vissen en andere aquatische dieren

Aquariumverlichting speelt een cruciale rol bij het bevorderen van het welzijn van vissen en andere aquatische dieren. Het zorgt niet alleen voor een natuurlijke uitstraling, maar heeft ook tal van andere voordelen.

De juiste verlichting helpt vissen bij het reguleren van hun dag- en nachtritme, wat essentieel is voor hun welzijn. Daarnaast stimuleert het de groei van aquariumplanten, die op hun beurt zuurstof en schuilplaatsen bieden aan vissen en andere dieren in het aquarium.

Met goed gekozen aquariumverlichting kun je dus een gezonde en harmonieuze omgeving creëren voor je kostbare onderwaterbewoners.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van Aquariumverlichting

Bij het kiezen van aquariumverlichting moet je letten op de lichtsterkte, kleurtemperatuur, geschiktheid voor je aquarium en energie-efficiëntie. Neem de tijd om de juiste verlichting te kiezen voor het optimale welzijn van je aquarium! Lees meer..

Lichtsterkte en kleurtemperatuur

Bij het kiezen van aquariumverlichting is het belangrijk om rekening te houden met de lichtsterkte en kleurtemperatuur. De lichtsterkte, gemeten in lumen, bepaalt hoe helder de verlichting is in het aquarium.

 • Voor aquariumplanten is een hogere lichtsterkte nodig, terwijl vissen en andere aquatische dieren vaak baat hebben bij een zachter licht.
 • De kleurtemperatuur van de verlichting heeft invloed op de sfeer in het aquarium. Warmere kleurtemperaturen, zoals 3000K, geven een gezellig gevoel en zijn geschikt voor het creëren van een natuurlijke uitstraling.
 • Koelere kleurtemperaturen, zoals 6500K, stimuleren de groei van aquariumplanten.

Geschiktheid voor het type aquarium en de inhoud

 • Aquariumverlichting is een essentieel onderdeel bij het creëren van de perfecte omgeving voor je vissen en planten. Bij het kiezen van de juiste verlichting is het belangrijk om rekening te houden met het type aquarium en de inhoud ervan.
 • Verschillende aquaria hebben verschillende behoeften als het gaat om verlichting. Zo hebben zoutwateraquaria met koraalriffen bijvoorbeeld meer intense verlichting nodig om de groei van het koraal te bevorderen.
 • Aan de andere kant hebben aquaria met tropische zoetwatervissen wellicht baat bij zachtere verlichting om hun natuurlijke leefomgeving na te bootsen.
 • Naast het type aquarium moet je ook de inhoud van je aquarium in overweging nemen bij het kiezen van verlichting. Sommige planten hebben bijvoorbeeld meer licht nodig dan andere om optimaal te groeien.
 • Het is dus belangrijk om te weten welke planten je in je aquarium hebt en welk soort verlichting ze nodig hebben. Vissen hebben ook hun eigen lichtbehoeften, dus zorg ervoor dat je verlichting kiest die hen niet stoort of stress veroorzaakt.

Energie-efficiëntie

Aquariumverlichting met een hoge energie-efficiëntie is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van verlichting voor je aquarium. LED-verlichting, in het bijzonder, staat bekend om zijn energiezuinigheid en langere levensduur in vergelijking met traditionele TL- of metaalhalide-verlichting.

Door te kiezen voor energiezuinige aquariumverlichting, kun je niet alleen geld besparen op je energierekening, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. Het zorgt ervoor dat je aquarium optimaal verlicht blijft, terwijl je toch zuinig omgaat met elektriciteit.

Dus bij het kopen van aquariumverlichting, let op de energie-efficiëntie om de beste keuze te maken voor jouw aquarium en budget.

Onderhoud en veiligheid van Aquariumverlichting

Voor het onderhoud van aquariumverlichting is regelmatige reiniging en vervanging van de lampen essentieel.

Reiniging en vervanging van lampen

 • Het is belangrijk om regelmatig de lampen van de aquariumverlichting schoon te maken en indien nodig te vervangen. Stof en algen kunnen zich ophopen op de lampen, waardoor de lichtopbrengst wordt verminderd.
 • Reinig de lampen met een zachte doek of een speciale lampenreiniger om ze weer helder te maken. Daarnaast is het raadzaam om de lampen periodiek te vervangen, aangezien de lichtintensiteit na verloop van tijd afneemt.
 • Door regelmatig onderhoud te plegen aan de lampen, zorg je ervoor dat je aquarium voldoende verlicht blijft en optimaal kan gedijen.

Veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik van elektriciteit in de buurt van water

 • Veiligheid is van het grootste belang bij het gebruik van elektriciteit in de buurt van water, vooral in het geval van aquariumverlichting. Om ervoor te zorgen dat zowel jij als je vissen en andere aquatische dieren veilig blijven, zijn er een paar belangrijke richtlijnen om te volgen.
 • Ten eerste is het essentieel om alleen gebruik te maken van verlichting en apparatuur die speciaal ontworpen is voor gebruik in aquaria. Deze apparaten zijn doorgaans waterdicht en hebben extra bescherming om kortsluiting of elektrische schokken te voorkomen.
 • Ten tweede moet je er altijd voor zorgen dat de verlichting correct is geïnstalleerd volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle kabels en connectoren droog zijn voordat je ze aansluit, en vermijd het gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen in de buurt van het aquarium.
 • Ten slotte is het raadzaam om een aardlekschakelaar te installeren om extra bescherming te bieden tegen elektrische problemen. Deze schakelaar detecteert en onderbreekt de stroomtoevoer als er een lek wordt gedetecteerd, waardoor het risico op een elektrische schok wordt verminderd.

Het kopen van Aquariumverlichting

Koop je aquariumverlichting bij betrouwbare winkels en online retailers.

Betrouwbare winkels en online retailers

 • Als het gaat om het kopen van aquariumverlichting, is het altijd belangrijk om te winkelen bij betrouwbare winkels en online retailers. Dit zorgt ervoor dat je hoogwaardige en duurzame verlichting krijgt voor je aquarium.
 • Er zijn verschillende gerenommeerde winkels en online platforms waar je een breed scala aan opties kunt vinden die passen bij jouw behoeften en budget. Het is handig om beoordelingen te lezen en aanbevelingen te vragen van andere aquariumliefhebbers om een weloverwogen beslissing te nemen.
 • Op die manier kun je er zeker van zijn dat je de beste aquariumverlichting krijgt die goed werkt en lang meegaat.

Overweeg de behoeften van je aquarium en budget

Bij het kiezen van aquariumverlichting is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van je aquarium en je budget. Verschillende soorten aquaria hebben verschillende verlichtingsvereisten, afhankelijk van de plantensoorten en het type vis dat je hebt.

Daarnaast kan de prijs van verlichting sterk variëren. Het is essentieel om te bepalen welk type verlichting het meest geschikt is voor jouw aquarium en om te kijken naar wat binnen je budget past.

Door goed onderzoek te doen en advies in te winnen bij experts of andere aquariumliefhebbers, kun je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt die zowel aan de behoeften voldoet als betaalbaar is.

Veelgestelde vragen

Welke soorten aquariumverlichting zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten aquariumverlichting beschikbaar, waaronder:

 1. LED-verlichting: LED's (Light Emitting Diodes) zijn tegenwoordig populair vanwege hun energie-efficiëntie, lange levensduur en aanpasbare lichtspectrum. Ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van planten en dieren in het aquarium en bieden vaak verschillende kleuropties.

 2. Tl-verlichting: Tl-buizen zijn al lange tijd een gebruikelijke keuze voor aquariumverlichting. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende wattages en kleurtemperaturen, waardoor je de verlichting kunt afstemmen op de behoeften van je aquarium.

 3. Metaalhalidelampen: Deze lampen bieden een hoge lichtintensiteit en zijn vooral populair voor aquaria met koraalriffen. Ze hebben een breder lichtspectrum en kunnen een goede optie zijn voor aquaria met hoge lichtbehoeften.

 4. Compacte fluorescentielampen: Deze lampen zijn kleiner en compacter dan traditionele tl-buizen, maar bieden vergelijkbare voordelen. Ze zijn geschikt voor kleinere aquaria en kunnen een efficiënte optie zijn voor plantengroei.

 5. Gloeilampen: Hoewel minder populair vanwege hun hogere energieverbruik, kunnen gloeilampen nog steeds worden gebruikt in eenvoudige aquaria met minimale verlichtingsbehoeften.

Bij het kiezen van de juiste verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van je specifieke aquarium, zoals de planten, vissen en andere organismen die erin leven. Raadpleeg een specialist of een aquariumwinkel om advies te krijgen over welke verlichting het meest geschikt is voor jouw situatie.

Hoeveel licht heb ik nodig voor mijn specifieke aquarium?

De hoeveelheid licht die je nodig hebt voor je specifieke aquarium hangt af van verschillende factoren, waaronder de planten, vissen en andere organismen die in je aquarium leven, evenals het gewenste groeipotentieel van de planten. Hier zijn enkele richtlijnen om te overwegen:

 1. Plantenbehoeften: Aquariumplanten hebben verschillende lichtbehoeften. Sommige planten hebben veel licht nodig om goed te groeien, terwijl andere planten beter gedijen bij minder intensiteit. Raadpleeg de specifieke vereisten van de planten in je aquarium om een idee te krijgen van hun lichtbehoefte.

 2. Diepte van het aquarium: De diepte van het aquarium beïnvloedt de hoeveelheid licht die de planten bereikt. Over het algemeen hebben diepere aquaria meer licht nodig om de bodem te bereiken. In diepe aquaria kan het nodig zijn om sterkere verlichting te gebruiken of om het lichtniveau aan te passen met behulp van lichtverspreiders of reflectoren.

 3. Lichtintensiteit: De meeste planten hebben een bepaalde lichtintensiteit nodig, uitgedrukt in PAR (Photosynthetically Active Radiation) of lux, om fotosynthese te kunnen uitvoeren. Voor de meeste aquaria met een gemengde beplanting wordt een lichtintensiteit van ongeveer 30-50 PAR aanbevolen. Voor aquaria met hoog lichtbehoevende planten kan de lichtintensiteit hoger zijn, mogelijk tussen 50-100 PAR of zelfs hoger.

Het is belangrijk om de specifieke lichtbehoeften van je planten te begrijpen en de verlichting dienovereenkomstig te kiezen. LED-verlichting biedt vaak de mogelijkheid om de intensiteit aan te passen, waardoor je de controle hebt over het lichtniveau in je aquarium. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist in een aquariumwinkel om de ideale lichtomstandigheden voor jouw specifieke aquarium te bepalen.

Welk lichtspectrum is het meest geschikt voor mijn aquariumplanten?

Voor aquariumplanten is het juiste lichtspectrum essentieel om een gezonde groei en fotosynthese te bevorderen. Over het algemeen hebben planten verschillende behoeften als het gaat om het lichtspectrum. Hier zijn enkele richtlijnen:

 1. Rood licht (630-660 nm): Rood licht is belangrijk voor de fotosynthese en groei van planten. Het stimuleert de productie van chlorofyl en bevordert de bloemvorming. Veel planten hebben een goede hoeveelheid rood licht nodig om gezond te blijven.

 2. Blauw licht (440-470 nm): Blauw licht is essentieel voor de groei en ontwikkeling van aquariumplanten. Het stimuleert de chlorofylproductie en helpt bij fotosynthese en bladontwikkeling. Blauw licht kan de compacte groei van planten bevorderen.

 3. Groen licht (500-550 nm): Groen licht wordt niet zo goed geabsorbeerd door planten als rood en blauw licht, maar het is nog steeds nuttig voor een evenwichtige groei. Het kan de planten helpen bij het reguleren van de groei en het verminderen van de kans op uitrekken.

Het ideale spectrum hangt af van de specifieke plantensoorten die je hebt. Aquariumverlichting met een volledig spectrum, dat een combinatie van rood, blauw en groen licht bevat, is meestal een goede keuze. LED-verlichting biedt vaak de mogelijkheid om het spectrum aan te passen aan de behoeften van je planten. Het is raadzaam om de aanbevelingen en behoeften van je specifieke planten te raadplegen of advies in te winnen bij een specialist in een aquariumwinkel om de beste keuze te maken voor het lichtspectrum van je aquariumverlichting.

Hoe lang moet de verlichting per dag aan staan?

De duur van de verlichting per dag in een aquarium hangt af van verschillende factoren, zoals de behoeften van je planten, het type aquarium (zoetwater of zoutwater), de aanwezigheid van algen en het daglichtniveau in de omgeving. Over het algemeen wordt aanbevolen om een dagelijkse fotoperiode van 8 tot 10 uur aan te houden, maar dit kan variëren.

Hier zijn enkele richtlijnen om te overwegen bij het bepalen van de verlichtingsduur:

 1. Plantenbehoeften: Aquariumplanten hebben licht nodig om fotosynthese uit te voeren, maar ze hebben ook een periode van duisternis nodig voor rust. De meeste aquariumplanten hebben ongeveer 8 tot 10 uur licht per dag nodig. Te veel of te weinig licht kan leiden tot problemen, zoals algenovergroei of zwakke plantengroei.

 2. Algencontrole: Als je problemen hebt met algenovergroei, kan het beperken van de lichtduur helpen om de groei van algen onder controle te houden. Een lichtperiode van 6 tot 8 uur kan nuttig zijn om algen te verminderen.

 3. Natuurlijk daglicht: Als je aquarium zich in een ruimte bevindt waar daglicht binnenvalt, houd er dan rekening mee dat het natuurlijke daglicht ook invloed heeft op de fotosynthese van je planten. Pas de verlichtingsduur dienovereenkomstig aan om een evenwicht te vinden tussen natuurlijk en kunstmatig licht.

Het is belangrijk om de behoeften van je specifieke aquariumplanten en de omstandigheden in je aquarium te begrijpen. Experimenteer indien nodig met de verlichtingsduur en observeer de reactie van je planten en algen. Het is ook handig om een timer te gebruiken om de verlichting op een consistente schema te laten draaien.

Onze favoriet

De nieuwe HeliaLux Spectrum LED-verlichting van Juwel is perfect voor het houden van aquariums. Met speciaal ontwikkelde SMD-LEDs zorgt het voor optimale plantengroei, briljante kleuren en een vitale onderwaterwereld. Met Smart Control kun je eenvoudig de lichtintensiteit en kleur aanpassen. Geschikt voor verschillende maten aquaria.

Beste prijs op BOL.com