Ziektes kat

Veelvoorkomende ziektes bij katten:

Symptomen, behandeling en preventie

Er zijn verschillende ziektes die veel voorkomen bij katten. Hieronder vind je een lijst van enkele veelvoorkomende aandoeningen bij katten en de bijbehorende medicatie die gebruikt kan worden voor de behandeling:

  1. Vlooien- en tekeninfecties: Medicatie: Antivlooienmiddelen en tekenbestrijdingsproducten zoals spot-on pipetten, halsbanden, sprays of orale tabletten. Voorbeelden zijn Frontline, Advantage, Seresto, Bravecto.
  2. Worminfecties: Medicatie: Ontwormingsmiddelen voor katten in de vorm van tabletten, pasta's of spot-on pipetten. Enkele veelgebruikte merken zijn Milbemax, Panacur, Drontal, Profender.
  3. Urineweginfecties: Medicatie: Antibiotica zoals amoxicilline, clavulaanzuur of trimethoprim-sulfamethoxazole (TMP-SMX) kunnen worden voorgeschreven door een dierenarts, afhankelijk van de aard van de infectie.
  4. Luchtweginfecties: Medicatie: Antibiotica worden vaak gebruikt voor de behandeling van bacteriële luchtweginfecties bij katten. Veelvoorkomende antibiotica zijn doxycycline, amoxicilline en clavulaanzuur.
  5. Oorinfecties: Medicatie: Oorzalven, oordruppels of orale antibiotica kunnen worden voorgeschreven om bacteriële of schimmelinfecties in de oren van de kat te behandelen.
  6. Feline herpesvirus (FHV-1): Medicatie: Antivirale medicatie zoals famciclovir kan worden voorgeschreven om de symptomen van FHV-1 te verminderen en de duur van de infectie te verkorten.

Het is belangrijk op te merken dat de juiste diagnose en het voorschrijven van medicatie het beste kan worden overgelaten aan een dierenarts. Zij kunnen de gezondheid van de kat beoordelen, de juiste behandeling voorschrijven en de dosering en duur van het gebruik van medicatie bepalen op basis van de specifieke behoeften en het gewicht van de kat.