Het beste aquarium van 2024

Een aquarium is een kunstmatig gecreëerde omgeving waarin waterdieren, zoals vissen, planten en andere waterorganismen, kunnen worden gehouden en geobserveerd. Het is een glazen of acrylcontainer die gevuld is met water, waarin een ecologisch systeem wordt nagebootst dat geschikt is voor het leven van de gekozen waterdieren.

Welke soorten aquariums zijn er?

Er zijn verschillende soorten aquariums die variëren in grootte, vorm en doel. Enkele populaire soorten zijn:

 • Zoetwateraquariums: Deze bevatten vissen en planten die gedijen in zoet water.
 • Zoutwateraquariums: Deze zijn bedoeld voor het houden van zoutwaterdieren, zoals tropische vissen, koralen en zeesterren.
 • Nano-aquariums: Kleine aquariums die geschikt zijn voor kleine vissoorten en ongewervelde dieren.
 • Plantenaquariums: Deze zijn gericht op het kweken en tentoonstellen van diverse waterplanten.

Onze favoriet

Juwel Primo 110, een prachtig aquarium voor thuis. Met een sterke Bioflow Super filter, optimale temperatuurregeling en hoogwaardige materialen voldoet dit aquarium aan hoge verwachtingen. Makkelijk toegankelijk, waterdicht en gelijkmatige verlichting. Een perfecte keuze voor aquariumliefhebbers. Optionele bijpassende kast apart verkrijgbaar.

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting

2e beste keuze

Ideaal beginnersaquarium voor tropische vissen. De Start 70 Tropical Kit van Superfish biedt een compleet 70 liter aquarium met ledverlichting, binnenfilter, Eco Heater en accessoires. Inclusief alle benodigdheden om direct aan je aquariumavontuur te beginnen. Beschikbaar in zwart en wit.

 

 

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting

3e beste keuze

Superfish Qubiq 30 Pro Zwart - het ideale aquarium voor tropische vissen en garnalen. Ontworpen voor gebruiksgemak en weinig onderhoud. Met energiebesparende LED-verlichting, veilig voor garnalen en een modern filtersysteem. Geschikt voor planten met hoge lichtbehoefte. Inclusief alle benodigdheden. Compact formaat van 30 liter.

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting

Op deze pagina:

Waar hebben wij in onze selectie aan aquaria op gelet?

Aquaria worden op verschillende aspecten getest om ervoor te zorgen dat ze een veilige en gezonde omgeving bieden voor de gehouden dieren. Hier zijn enkele belangrijke tests die worden uitgevoerd:

 1. Waterkwaliteitstests: Dit omvat het controleren van parameters zoals temperatuur, pH-waarde, ammoniakgehalte, nitrietgehalte, nitraatgehalte, zuurstofgehalte en hardheid van het water. Deze tests helpen bij het handhaven van een stabiele en geschikte omgeving voor vissen en andere waterorganismen.

 2. Testen op giftige stoffen: Er wordt gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals zware metalen, chloor, chlooramine, pesticiden, medicijnresten en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de vissen en andere levende organismen.

 3. Bacteriële tests: Er worden microbiologische tests uitgevoerd om te controleren op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën zoals E. coli, salmonella en andere ziekteverwekkende micro-organismen.

 4. Testen op verlichting: De verlichting in een aquarium is belangrijk voor de groei van planten en het welzijn van de vissen. Tests worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de verlichting de juiste intensiteit, kleurenspectrum en duur heeft.

 5. Veiligheidstests: Aquaria moeten veilig zijn voor zowel de dieren als de mensen die ermee werken. Testen omvatten het controleren van de stevigheid van het glas of acryl, de integriteit van de afdichtingen, de werking van filters en verwarmingssystemen, en het vermogen om waterlekkage te voorkomen.

Het regelmatig testen van aquaria is essentieel om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit en leefomstandigheden optimaal blijven. Dit draagt bij aan het behoud van een gezonde en evenwichtige aquatische omgeving.

#1
SuperFish Start 20 Goldfish Kit Zwart- 16 liter

Maak een vlotte start met het ideale beginnersaquarium voor goudvissen. De Start 20 Goldfish Kit van Superfish helpt je op weg in de wereld van aquaria. Dit complete 16 liter aquarium is uitgerust met ledverlichting en een binnenfilter, perfect voor beginners. Speciaal ontworpen voor het houden van goudvissen, waardoor een aquariumverwarmer overbodig is.

De kit bevat onder andere een Aqua-Flow 50 filter voor schone en heldere waterkwaliteit, ledverlichting om je vissen te voorzien van natuurlijk licht, en handige accessoires zoals een thermometer en visnetje. Voeg je vissen en planten toe zodra het water klaar is en bezoek je lokale Pets Place voor een waterkwaliteitstest en het kiezen van je eerste bewoners. De Start 20 Goldfish Kit is verkrijgbaar in zwart en wit en heeft een compact formaat van 32 x 19,2 x 30,5 cm.

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting
Beste prijs op BOL.com

#2
SuperFish Nano eco Heater - Aquarium - Verwarming - Tot 30 ltr - 50W - 17 cm

Zorg ervoor dat je aquarium altijd op de juiste temperatuur blijft met het Superfish Nano verwarmingselement. Dit hoogwaardige element is speciaal ontworpen voor aquariums tot 50 liter en biedt een efficiënte en betrouwbare verwarming van je water. Met een vermogen van 50 Watt is dit element perfect geschikt voor verschillende soorten aquaria, van tropische tot koudwateraquaria.

Je kunt erop vertrouwen dat je vissen en andere aquariumbewoners altijd in een comfortabele omgeving vertoeven. Investeer in de kwaliteit en betrouwbaarheid van het Superfish Nano verwarmingselement en geniet van een perfect gereguleerde temperatuur in je aquarium. Zo kun je optimaal genieten van een gezonde en bloeiende onderwaterwereld.

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting
Beste prijs op BOL.com

#3
Allerion Aquarium Decoratie Set ? 13-delig ? Ornamenten - Voor Zoet en Zout Water ? Glow in the Dark

Creëer een betoverende onderwaterwereld met de Uitgebreide Aquarium Decoratie Set! Kleurrijke plastic plantjes, ornamenten en glow-in-the-dark effecten brengen je aquarium tot leven. Eenvoudig te reinigen en veilig voor je vissen. Maak je aquarium compleet met deze set van 13 verschillende ornamenten. Geschikt voor zoet- en zoutwateraquariums. De heldere kleuren en glow-in-the-dark elementen zorgen voor een spectaculaire uitstraling.

Gemakkelijk te bevestigen met zuignapjes en blijft stevig op zijn plaats dankzij de keramieken onderkant. Gebruik geen zeep om schoon te maken. De ornamenten worden nog mooier in combinatie met een zand- of steentjesbodem. Verrijk je aquarium met deze prachtige set!

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting
Beste prijs op BOL.com

#4
Aquarium Stofzuiger en Aquarium Pomp - 230V - Aquarium Schoonmaken

Maak het schoonmaken van je aquarium eenvoudig met de HomeShopXL Aquarium Cleaner! Reinig de wateromgeving én de bodembedekking met dit handige apparaat. Het unieke opzetstuk voor het reinigen van het aquariumglas verwijdert moeiteloos algen en aanslag. Gebruik de stofzuiger als waterpomp om vuil water over te hevelen naar een emmer en schoon water terug te pompen.

De stofzuiger is voorzien van een handige haak om aan de rand van het aquarium te hangen. Met het filterzakje verwijder je vuil en ontlasting zonder het water te verversen. Aangedreven door 2x C batterijen (niet meegeleverd) of netstroom (adapter meegeleverd). Inclusief buizen en slangen om de hoogte aan te passen (40 tot 95 cm). Veilig in gebruik met CE-markering. We streven naar een positieve impact op het milieu en recycling via samenwerking met erkende organisaties.

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting
Beste prijs op BOL.com

#5
PH meter digitaal ? PH waarde meten van water/zwembad/aquarium ? PH test ? Inclusief kalibratiepoeders en 2 batterijen - Geel

Hoe gezond is het water in je aquarium? Met de WildTech pH-meter kom je er direct achter! Deze compacte digitale meter geeft je direct inzicht in de pH-waarde van het geteste water. Of je nu nieuwsgierig bent naar de kwaliteit van je drinkwater of de juiste zuurtegraad in je aquarium wilt behouden, deze pH-meter is de ideale oplossing!

De WildTech pH-meter is eenvoudig in gebruik en wordt geleverd met batterijen en kalibratiepoeders, zodat je meteen aan de slag kunt. Het apparaat past zich automatisch aan verschillende watertemperaturen en -kwaliteiten aan, en de resultaten worden direct weergegeven op het duidelijke LED-scherm. Bovendien is de meter al van tevoren gekalibreerd, waardoor je direct aan de slag kunt!

De voordelen van de WildTech pH-meter zijn talrijk. Hij is nauwkeurig en accuraat, met een precisie tot wel 0.01 pH. Daarnaast is het apparaatje compact en lichtgewicht, waardoor je het gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Of je nu de pH-waardes van een zwembad, vijver of zelfs je drinkwater wilt meten, deze pH-meter is geschikt voor diverse toepassingen.

Met de WildTech pH-meter hoef je je geen zorgen meer te maken over de kwaliteit van je water. Of je nu voor je aquarium zorgt of bewust wilt zijn van de zuurtegraad in je dagelijkse drinkwater, deze handige meter biedt je de nodige gemoedsrust. Bestel nu de WildTech pH-meter en ontdek morgen al of je water gezond is!

Synoniemen voor aquarium: vistank, waterwereld, aquatische omgeving, onderwaterhabitat.

 • Afmetingen
 • Waterkwaliteit
 • Inrichting en verlichting
Beste prijs op BOL.com

Een vistank is een fascinerende toevoeging aan elk interieur. Het is een kunstmatige aquatische omgeving waarin waterplanten, vissen en andere onderwaterdieren kunnen gedijen. Het biedt niet alleen een visueel spektakel, maar ook een educatieve en ontspannende ervaring voor liefhebbers van aquatische omgevingen van alle leeftijden.

Wat is belangrijk om op te letten bij een keuze bij het kopen van een aquarium?

Bij het kiezen van een aquarium is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren:

 • Grootte: Overweeg de beschikbare ruimte en kies een aquarium dat past bij de omgeving en de soorten die je wilt houden.
 • Materiaal: Kies voor een aquarium gemaakt van hoogwaardig glas of acryl, dat duurzaam en krasbestendig is.
 • Filtratiesysteem: Een goed filtratiesysteem is essentieel voor het behoud van een gezonde waterkwaliteit en het verwijderen van afvalstoffen.
 • Verlichting: Zorg voor de juiste verlichting om planten en dieren te voorzien van de nodige lichtintensiteit en spectrum.
 • Onderhoudsgemak: Overweeg de toegankelijkheid voor reiniging en onderhoud, zoals een eenvoudig te verwijderen bovenkap of filter.

Hoe bepaal ik welke inhoud, lengte en toebehoren ik kies voor mijn aquarium?

 1. Bepaal het doel en type aquarium dat je wilt.
 2. Meet de beschikbare ruimte en bepaal de grootte van het aquarium.
 3. Kies vissoorten die compatibel zijn en zorg voor hun behoeften.
 4. Selecteer een geschikt filtersysteem en verwarmingselement.
 5. Kies verlichting die past bij je aquarium en de gewenste sfeer.
 6. Overweeg het substraat en voeg decoraties toe.
 7. Bedenk hoeveel tijd je wilt besteden aan onderhoud.

Inrichten onderwaterhabitat

Het inrichten van een aquarium is een belangrijk proces om een geschikte en aantrekkelijke leefomgeving te creëren voor de vissen en andere waterorganismen. Creëer een natuurlijke omgeving met rotsen, hout en levende aquarium planten om schuilplaatsen en schaduwrijke plekken te bieden. 

Bij het kopen van een aquatische omgeving is het van belang om te letten op de kwaliteit van het glas of acryl, de stabiliteit van de constructie en de aanwezigheid van een deksel om ontsnapping van vissen te voorkomen. Controleer ook of de vistank is voorzien van een thermische regelaar om de watertemperatuur op het juiste niveau te houden.

Het hebben van een onderwaterwereld is een verantwoordelijkheid die zorgvuldige planning en onderhoud vereist. Naast het kiezen van de juiste vistank, is het ook belangrijk om jezelf te informeren over de specifieke behoeften van de vissen en planten die je wilt houden. Houd rekening met factoren zoals temperatuur, pH-niveau en voeding om een gezonde leefomgeving te creëren.

In conclusie, een aquarium is een prachtige toevoeging aan je huis die een serene en levendige sfeer creëert. Bij het kopen van een waterwereld let je op de afmetingen, waterkwaliteit, inrichting en verlichting. Kies zorgvuldig en zorg voor een optimale omgeving waarin je vissen en planten kunnen floreren. Vergeet niet dat een vistank regelmatig onderhoud en aandacht vereist om de gezondheid en het welzijn van de aquatische omgeving te waarborgen.

Hier zijn enkele stappen om u te helpen uw aquarium goed in te richten

 1. Onderzoek en planning: Voordat u begint, is het raadzaam om wat onderzoek te doen naar de specifieke behoeften van de vissen en planten die u wilt houden. Leer over hun natuurlijke habitat, waterparameters, voedingsbehoeften en compatibiliteit met andere soorten. Maak een lijst van de gewenste planten, decoraties en vissoorten die u wilt toevoegen.
 2. Aquariumgrootte en lay-out: Kies een geschikte tankgrootte op basis van de hoeveelheid ruimte die u heeft en de behoeften van de gekozen vissoorten. Bedenk ook hoe u de lay-out van uw aquarium wilt hebben, zoals de plaatsing van planten, decoraties en eventuele hardscape-elementen zoals stenen of hout.
 3. Substraat: Kies een geschikt substraat voor uw aquarium. Dit kan bestaan uit grind, zand of een speciaal substraat voor plantengroei. Het substraat dient als basis voor de planten en kan ook dienen als filtermedium.
 4. Decoraties: Voeg decoraties toe aan uw aquarium om een natuurlijke en aantrekkelijke omgeving te creëren. Dit kunnen rotsen, hout, grotten, keramische ornamenten of kunstmatige planten zijn. Zorg ervoor dat de gekozen decoraties veilig zijn voor de vissen en geen scherpe randen hebben die de vissen kunnen verwonden.
 5. Planten: Voeg levende planten toe aan uw aquarium om zuurstof te produceren, schuilplaatsen te bieden en de algehele waterkwaliteit te verbeteren. Kies planten die geschikt zijn voor de waterparameters en het lichtniveau in uw aquarium. Plaats ze op strategische plaatsen in overeenstemming met het ontwerp dat u voor ogen heeft.
 6. Filtering en verlichting: Installeer een geschikt filtersysteem om het water schoon en gezond te houden. Kies ook de juiste verlichting voor uw aquarium, afhankelijk van de behoeften van de planten en vissen die u wilt houden. Sommige planten hebben meer licht nodig dan andere, dus houd daar rekening mee bij het selecteren van de verlichting.
 7. Cyclen van het aquarium: Voordat u vissen toevoegt, is het belangrijk om het aquarium te cyclen. Dit betekent dat u de biologische filtratie opstart door nuttige bacteriën te laten groeien die ammoniak kunnen afbreken. Hierdoor wordt een gezonde omgeving voor de vissen gecreëerd. Raadpleeg een gids over het cyclen van een aquarium voor gedetailleerde instructies.
 8. Introduceer vissen geleidelijk: Nadat uw aquarium is gecycled, kunt u beginnen met het toevoegen van vissen. Doe dit geleidelijk en zorg ervoor dat de gekozen vissoorten compatibel zijn met elkaar wat betreft groot.

Welke benodigdheden heb je naast een aquaria nodig? 

Naast een aquarium zijn er enkele essentiële items die je nodig hebt om een gezonde en goed functionerende leefomgeving voor je vissen te creëren. Hier zijn enkele belangrijke benodigdheden:

 1. Filtersysteem: Een filter is van vitaal belang voor het handhaven van een goede waterkwaliteit. Het verwijdert vuil, overtollig voer en schadelijke stoffen, en zorgt voor een goede circulatie en beluchting van het water.
 2. Verwarming: Veel tropische vissen hebben een stabiele watertemperatuur nodig om gezond te blijven. Een aquariumverwarmer helpt de temperatuur op het gewenste niveau te houden en zorgt voor een comfortabele omgeving voor je vissen.
 3. Waterbehandeling: Het is belangrijk om het leidingwater te behandelen voordat je het aan het aquarium toevoegt. Waterconditioners verwijderen chloor, chloramine en zware metalen die schadelijk kunnen zijn voor vissen.
 4. Testkits: Om de waterparameters te controleren, zoals pH, ammoniak, nitriet en nitraat, heb je testkits nodig. Hiermee kun je regelmatig de waterkwaliteit meten en eventuele problemen opsporen voordat ze schadelijk worden voor je vissen.
 5. Voeding: Kies voer dat geschikt is voor de specifieke behoeften van je vissen. Er zijn verschillende soorten voer beschikbaar, zoals vlokken, korrels of diepvriesvoer. Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet biedt.
 6. Decoraties en planten: Decoratieve elementen zoals rotsen, hout, planten en substraten dragen bij aan de esthetiek van het aquarium en bieden schuilplaatsen en natuurlijke omgeving voor je vissen.
 7. Teststrips: Snelle teststrips kunnen handig zijn voor een snelle controle van de belangrijkste waterparameters. Ze zijn handig om een algemeen beeld te krijgen, maar minder nauwkeurig dan een volledige testkit.
 8. Onderhoudsbenodigdheden: Om je aquarium schoon te houden, heb je een algenmagneet, een schepnetje, een aquariumstofzuiger en een emmer voor waterwissels nodig.

Het is belangrijk om te investeren in kwalitatieve producten en de juiste accessoires te kiezen die passen bij de behoeften van je vissen en het type aquarium dat je hebt. Dit zorgt voor een gezonde en plezierige omgeving voor je vissen en vermindert de kans op problemen.

Hieronder hebben wij naast een Ideaal beginnersaquarium voor goudvissen ook alvast een handige selectie gemaakt van benodigdheden waarmee je op een fijne manier kunt starten of je aquarium verder kunt verbeteren. Deze items zijn zorgvuldig gekozen om je te helpen bij het creëren van een gezonde en plezierige leefomgeving voor je vissen. Neem een kijkje en ontdek welke benodigdheden het beste bij jou en je aquarium passen.

Welke merken en materialen kan je overwegen 

Wij adviseren altijd om eigen onderzoek te doen maar hier enkele voorbeelden die wij zelf in onze selecties hebben opgenomen. 

Aquariummerken:

 • Juwel aquarium: Juwel is een gerenommeerd merk dat een breed scala aan aquariums aanbiedt, variërend in grootte en stijl. Ze staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.
 • Superfish aquarium: Superfish is een merk dat betaalbare aquariums en accessoires produceert. Ze bieden verschillende modellen en maten aan die geschikt zijn voor zowel beginners als meer ervaren aquarianen.

Aquariummaterialen:

 • Glas: Glas wordt veel gebruikt voor aquariums vanwege de helderheid en duurzaamheid. Het biedt een optimaal zicht op je vissen en decoraties.
 • Acryl: Acrylaquariums zijn lichter en sterker dan glazen aquariums. Ze zijn minder vatbaar voor breuk en bieden ook een goed zicht. Acryl kan echter gevoeliger zijn voor krassen, dus voorzichtigheid is geboden bij het schoonmaken.

Filtersystemen voor aquariumfilters:

 • Externe filters: Merken zoals Eheim en Fluval bieden hoogwaardige externe filters die effectieve filtratie bieden en gemakkelijk te onderhouden zijn.
 • Internationale filters: Merken zoals Tetra en AquaClear bieden betrouwbare interne filters die geschikt zijn voor kleinere aquariums en beginners.

Verwarmingselementen:

 • Eheim: Eheim is een bekend merk dat hoogwaardige verwarmingselementen produceert die betrouwbaar zijn en nauwkeurige temperatuurregeling bieden.
 • Hydor: Hydor is een ander merk dat betrouwbare verwarmingselementen aanbiedt, inclusief modellen met ingebouwde thermostaten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van merken en materialen die je kunt overwegen. Het is altijd raadzaam om beoordelingen te lezen, advies in te winnen bij experts en rekening te houden met je budget en specifieke behoeften bij het maken van je uiteindelijke keuze.

Veelgestelde vragen

Hoe richt ik een aquarium in?

Het inrichten van een aquarium begint met het kiezen van de juiste bodembedekking, decoraties en planten. Zorg voor een geschikte ondergrond, zoals zand of grind, en voeg vervolgens rotsen, hout en andere decoratieve elementen toe om een natuurlijke omgeving te creëren. Planten kunnen zowel esthetisch als functioneel zijn, omdat ze zuurstof produceren en schuilplaatsen bieden voor vissen. Experimenteer met verschillende lay-outs en zorg ervoor dat je de behoeften van de vissen in gedachten houdt bij het kiezen van de inrichting.

Wat is de beste temperatuur voor mijn aquarium?

De ideale watertemperatuur varieert afhankelijk van de vissoorten die je hebt. Over het algemeen ligt de temperatuur voor tropische vissen tussen de 24°C en 27°C. Het is belangrijk om een betrouwbare aquariumthermometer te gebruiken en een verwarmingselement te installeren om de temperatuur op het gewenste niveau te houden.

Hoe vaak moet ik mijn aquarium voeren?

Het voeren van je vissen hangt af van hun voedingsbehoeften en de hoeveelheid vis in het aquarium. Overvoeren kan leiden tot slechte waterkwaliteit en gezondheidsproblemen bij vissen. Over het algemeen wordt aanbevolen om vissen één tot twee keer per dag kleine hoeveelheden voedsel te geven die ze binnen enkele minuten kunnen consumeren. Observeer het gedrag van je vissen en pas de voeding aan op basis van hun behoeften.

Hoe kan ik algen in mijn aquarium beheersen?

Algen problemen zijn gebruikelijk in aquaria en kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals overmatig licht, overvoeding of onbalans in voedingsstoffen. Om algen te beheersen, is het belangrijk om een goed verlichtingsschema te hanteren, de voedingsstoffen in evenwicht te houden door regelmatig water te testen en overtollig voedsel en afval te verwijderen. Het introduceren van algenetende vissen of het gebruik van algenetende slakken kan ook helpen om algen onder controle te houden.

Hoe kan ik de waterkwaliteit in mijn aquarium controleren?

Het regelmatig controleren van de waterkwaliteit is essentieel voor een gezond aquarium. Je kunt testkits gebruiken om belangrijke parameters zoals ammoniak, nitriet, nitraat, pH en hardheid te meten. Idealiter zouden ammoniak en nitriet niet detecteerbaar moeten zijn, nitraat moet op een laag niveau worden gehouden en de pH en hardheid moeten geschikt zijn voor de vissoorten die je houdt. Op basis van de testresultaten kun je passende maatregelen nemen om eventuele afwijkingen in de waterkwaliteit aan te pakken.

Hoeveel vissen kan ik in mijn aquarium houden?

Het aantal vissen dat je in je aquarium kunt houden, hangt af van de grootte van het aquarium, de filtratiecapaciteit en de behoeften van de vissen. Het is belangrijk om overbevolking te vermijden, omdat dit kan leiden tot slechte waterkwaliteit en stress bij vissen. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 1 cm vislengte per liter water aan te houden, maar dit kan variëren afhankelijk van de vissoorten en individuele behoeften.

Moet ik een luchtpomp gebruiken in mijn aquarium?

Het gebruik van een luchtpomp in een aquarium kan helpen bij het bevorderen van de gasuitwisseling en het verhogen van het zuurstofgehalte in het water. Het kan vooral nuttig zijn als je veel planten hebt die zuurstof produceren tijdens het lichtproces. Daarnaast kan een luchtpomp zorgen voor watercirculatie en het voorkomen van 'dode zones' in het aquarium. Het gebruik van een luchtpomp is echter niet altijd noodzakelijk, vooral als je al voldoende waterbeweging hebt vanwege je filter of andere apparatuur.

Hoe kan ik mijn aquariumwater helder houden?

Troebel water in een aquarium kan verschillende oorzaken hebben, zoals overvoeding, overmatige afvalstoffen of onbalans in voedingsstoffen. Om je aquariumwater helder te houden, is het belangrijk om regelmatig water te verversen, overtollig voedsel en afval te verwijderen en de waterparameters in balans te houden. Zorg ervoor dat je ook een geschikt filter hebt dat effectief deeltjes uit het water verwijdert. Het gebruik van actieve kool in het filter kan ook helpen om verkleuringen en geurtjes te verminderen.

Moet ik een verwarmingselement gebruiken in mijn aquarium?

Een verwarmingselement is essentieel als je tropische vissen houdt die specifieke temperatuureisen hebben. De meeste tropische vissen gedijen goed bij temperaturen tussen 24°C en 27°C. Een verwarmingselement helpt de watertemperatuur op een constant niveau te houden en voorkomt schommelingen die stress kunnen veroorzaken bij vissen.

Hoe kan ik mijn aquarium reinigen?

Het reinigen van je aquarium omvat het schoonmaken van de ruiten, het verwijderen van afval en het onderhouden van de filtratieapparatuur. Gebruik een aquariumrager of magneetreiniger om algen van de ruiten te verwijderen. Verwijder overtollig voedsel en afval met een schepnetje of een bodemreiniger. Reinig de filtermaterialen indien nodig volgens de instructies van de fabrikant. Wees voorzichtig om niet alle nuttige bacteriën te verwijderen tijdens het schoonmaken, omdat deze belangrijk zijn voor de biologische filtratie.

Hoe kan ik mijn aquarium veilig vervoeren?

Bij het vervoeren van een aquarium is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om breuk of lekkage te voorkomen. Verwijder de vissen en bewaar ze tijdelijk in een geschikte container met aquariumwater. Verwijder de decoraties en berg ze veilig op. Leeg het water voorzichtig en houd het aquarium recht tijdens het transport. Plaats het aquarium in een stevige doos of gebruik de originele verpakking als je die nog hebt. Zorg ervoor dat het aquarium goed is vastgezet en vermijd schokken tijdens het vervoer.

Kan ik kraanwater rechtstreeks in mijn aquarium gebruiken?

Het kraanwater kan chloor, chlooramine en zware metalen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor vissen. Het is belangrijk om het kraanwater te behandelen voordat je het aan het aquarium toevoegt. Een waterconditioner kan chloor en chlooramine neutraliseren en eventuele zware metalen binden. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid waterconditioner aan het water toe te voegen. Je kunt ook kraanwater laten staan voordat je het aan het aquarium toevoegt, zodat chloor vanzelf verdampt, maar dit proces kan lang duren en is mogelijk niet volledig effectief in het verwijderen van chlooramine.

Hoe kom ik aan een goedkoop aquarium?

Er zijn verschillende manieren om een goedkoop aquarium te bemachtigen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Uitverkoop of aanbiedingen: Houd aquariumwinkels en online winkels in de gaten voor uitverkoopacties, aanbiedingen of kortingsbonnen. Deze kunnen je de mogelijkheid bieden om een nieuw aquarium tegen een lagere prijs te krijgen.

 2. Lokale aquariumverenigingen: Word lid van een lokale aquariumvereniging of aquariumclub. Deze gemeenschappen hebben vaak leden die hun aquariumapparatuur willen verkopen tegen gereduceerde prijzen of zelfs gratis willen weggeven aan andere hobbyisten. Daarnaast kun je waardevolle tips en advies krijgen over het starten en onderhouden van een aquarium.

 3. Doe-het-zelf: Overweeg om zelf een aquarium te bouwen. Met wat basiskennis en materialen kun je een aquarium op maat maken tegen een lagere prijs dan het kopen van een kant-en-klaar aquarium. Zorg ervoor dat je je goed informeert over de juiste materialen en technieken om een veilig en functioneel aquarium te creëren.

Onthoud dat hoewel het verleidelijk kan zijn om te besparen op de aanschafkosten, het belangrijk is om te investeren in kwalitatief goede apparatuur en een goede filtratie om de gezondheid en het welzijn van je vissen te waarborgen.

Wat zijn de mooiste goedkope elementen in een aquarium

Er zijn verschillende mooie en betaalbare elementen die je kunt toevoegen aan je aquarium om het visueel aantrekkelijk te maken. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Kiezelstenen en grind: Gebruik kiezelstenen en grind als bodembedekking. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en texturen om de gewenste uitstraling te creëren. Het geeft je aquarium een natuurlijke uitstraling en biedt ook een geschikte ondergrond voor planten en vissen.

 2. Driftwood (drijfhout): Drijfhout voegt een rustiek en natuurlijk element toe aan je aquarium. Het kan dienen als schuilplaats voor vissen en biedt ook een oppervlak voor algen en mossen om op te groeien, waardoor een prachtig natuurlijk landschap ontstaat.

 3. Levende planten: Naast het verbeteren van de waterkwaliteit en het bieden van schuilplaatsen voor vissen, voegen levende planten ook schoonheid en levendigheid toe aan je aquarium. Er zijn veel betaalbare opties, zoals Anubias, Java Fern en Vallisneria, die gemakkelijk te verzorgen zijn.

 4. Decoratieve ornamenten: Er zijn talloze decoratieve ornamenten beschikbaar, variërend van kastelen en scheepswrakken tot standbeelden en ruïnes. Deze kunnen een visueel aantrekkelijk centraal punt vormen in je aquarium en fungeren als schuilplaatsen voor vissen.

 5. Kunstmatige planten: Als je liever geen levende planten wilt onderhouden, zijn kunstmatige planten een betaalbaar alternatief. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten en kunnen worden gebruikt om een kleurrijk en levendig aquariumlandschap te creëren.

Het combineren van deze elementen zal je aquarium een visueel aantrekkelijke uitstraling geven, zelfs met een beperkt budget. Zorg er wel voor dat je de juiste verhoudingen en balans creëert om een natuurlijk ogende omgeving te bereiken waarin je vissen zich comfortabel voelen.

Wat zijn de beste aquarium?

Het is lastig om één specifiek aquarium aan te wijzen als "het beste" omdat de keuze voor een aquarium afhangt van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeuren, budget en de behoeften van de vissen die je wilt houden. Er zijn echter enkele bekende merken die hoogwaardige aquariums aanbieden en populair zijn onder aquariumliefhebbers.

Enkele van deze aquarium merken zijn:

 1. Fluval: Fluval staat bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige aquariums met innovatieve functies en aandacht voor detail. Ze bieden een breed scala aan aquariums, variërend in grootte en design.

 2. Eheim: Eheim is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn betrouwbare en duurzame aquariums. Ze bieden verschillende modellen en maten, waaronder complete aquariumsets.

 3. Juwel: Juwel is een bekend merk dat hoogwaardige aquariums en accessoires produceert. Ze staan bekend om hun strakke ontwerpen en gebruiksgemak, met verschillende opties voor zowel beginners als ervaren aquarianen.

 4. Aqua One: Aqua One is een merk dat betaalbare en kwalitatieve aquariums aanbiedt. Ze hebben een breed scala aan modellen, variërend in grootte en stijl, zodat er voor elk wat wils is.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een aquarium rekening te houden met factoren zoals de benodigde grootte, materiaalkwaliteit, filtratiesysteem, verlichting en andere accessoires. Het is ook aan te raden om online recensies en ervaringen van andere aquariumliefhebbers te raadplegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Welke aquarium merken zijn goed en bekend?

Het is lastig om één specifiek aquarium aan te wijzen als "het beste" omdat de keuze voor een aquarium afhangt van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeuren, budget en de behoeften van de vissen die je wilt houden. Er zijn echter enkele bekende merken die hoogwaardige aquariums aanbieden en populair zijn onder aquariumliefhebbers.

Enkele van deze merken zijn:

Ferplast Aquarium: Ferplast Aquarium is een bekend merk dat een breed scala aan aquariums van verschillende maten en stijlen aanbiedt. Ze staan bekend om hun kwaliteit en aandacht voor detail, waardoor ze een populaire keuze zijn onder aquarianen.

SuperFish: SuperFish is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn gebruiksvriendelijke aquariums en complete aquariumsets. Ze bieden verschillende modellen en maten, geschikt voor zowel beginners als ervaren aquarianen.

Allerion: Allerion is een opkomend merk dat hoogwaardige aquariums produceert. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en aandacht voor de behoeften van vissen. Allerion biedt een breed scala aan aquariums in verschillende formaten en stijlen.

Bij het kiezen van een aquarium is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de benodigde grootte, materiaalkwaliteit, filtratiesysteem, verlichting en andere accessoires. Het is ook aan te raden om online recensies en ervaringen van andere aquariumliefhebbers te raadplegen voordat je een definitieve beslissing neemt. Door goed onderzoek te doen en te kijken naar de reputatie van de merken, kun je een weloverwogen keuze maken bij het selecteren van een aquarium dat het beste bij jouw behoeften past.

Wat is het beste aquarium filter?

Het bepalen van het "beste" aquariumfilter hangt af van verschillende factoren, zoals het type aquarium, de grootte, het soort vissen en de gewenste filtratie- en onderhoudsniveaus. Wij zullen op onze website een los artikel plaatsen over aquariumfilters. Er zijn echter enkele populaire en betrouwbare filters die vaak als de beste worden beschouwd in de aquariumwereld. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Externe filters (Canister filters): Externe filters zoals die van de merken Eheim, Fluval en Oase worden vaak geprezen vanwege hun efficiënte filtratie en veelzijdigheid. Ze bieden meerdere filtermedia en kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende aquariums.

 2. Hang-on-back filters (HOB filters): HOB-filters zoals die van AquaClear en Seachem zijn populair vanwege hun eenvoudige installatie en gebruiksgemak. Ze zijn geschikt voor verschillende aquariumformaten en bieden goede mechanische, biologische en chemische filtratie.

 3. Inwendige filters: Inwendige filters zoals die van Dennerle en Tetra zijn ideaal voor kleinere aquariums en garnalenaquariums. Ze bieden compacte filtratie en zijn vaak voorzien van sponsen voor biologische filtratie en watercirculatie.

 4. Sump filters: Sump filters zijn grotere filtersystemen die vaak worden gebruikt in grotere aquaria of systemen met specifieke filtratiebehoeften. Ze bieden uitgebreide filtratiemogelijkheden en kunnen worden aangepast aan individuele behoeften.

Het is belangrijk om te onthouden dat het kiezen van het beste aquariumfilter afhangt van de specifieke vereisten en voorkeuren van jouw aquarium. Het is altijd raadzaam om de capaciteit, filtratietypes en recensies van het filter te onderzoeken voordat je een aankoopbeslissing neemt. Daarnaast is het regelmatig onderhoud en schoonmaak van het filter essentieel voor optimale prestaties en een gezonde omgeving voor je vissen.

Neem voor meer informatie ook een kijkje op ons afzonderlijk artikel over aquarium.

Welke aquarium hebben een hoog model

Er zijn verschillende aquariummerken die modellen met een hoog ontwerp aanbieden. Enkele populaire merken die aquariums met een hoog model produceren, waaronder:

 1. Ferplast Aquarium: Ferplast Aquarium biedt diverse aquariummodellen, waaronder enkele met een hoog ontwerp. Ze hebben een reputatie opgebouwd door aquariums te leveren die zowel functioneel als visueel aantrekkelijk zijn, en sommige van hun modellen hebben een verhoogde achterkant of extra hoogte voor een grotere waterkolom.

 2. SuperFish: SuperFish is een bekend merk dat een breed scala aan aquariums aanbiedt, waaronder enkele met een hoog model. Ze hebben modellen zoals de SuperFish Home-serie met een verhoogd ontwerp, waardoor een unieke presentatie van het aquarium mogelijk is.

 3. Allerion: Allerion is een merk dat zich richt op het produceren van hoogwaardige aquariums met diverse ontwerpen. Ze hebben aquariummodellen met een hoogtevariant, waardoor je een grotere waterkolom hebt en meer ruimte hebt om creatieve landschappen en aquascapes te creëren.

 4. Fluval, Dennerle, Waterbox en Red Sea (uit de vorige versie van de tekst) bieden ook aquariummodellen met een hoog ontwerp.

Het is belangrijk op te merken dat de beschikbaarheid van aquariummodellen met een hoog ontwerp kan variëren afhankelijk van je locatie en het specifieke assortiment van aquariumwinkels. Het is raadzaam om online te zoeken naar specifieke modellen en merken.

Welke merken hebben een aquarium van 100 liter?

Er zijn verschillende merken die aquariums van 100 liter aanbieden. Hier zijn enkele bekende merken:

 1. Ferplast Aquarium: Ferplast biedt verschillende modellen van 100 liter aquariums. Ze hebben een breed scala aan ontwerpen en stijlen om aan verschillende behoeften en voorkeuren te voldoen.

 2. SuperFish: SuperFish is een bekend merk dat ook aquariums van 100 liter produceert. Ze bieden complete aquariumsets met verschillende functies en accessoires.

 3. Juwel: Juwel is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige aquariums. Ze hebben verschillende modellen, waaronder ook 100 liter aquariums, met aandacht voor design en functionaliteit.

 4. Eheim: Eheim is een ander bekend merk dat een assortiment aquariums van 100 liter aanbiedt. Ze staan bekend om hun betrouwbare producten en duurzame constructie.

 5. Aqua One: Aqua One is een merk dat betaalbare en kwalitatieve aquariums produceert, waaronder ook modellen van 100 liter. Ze hebben verschillende opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen.

Houd er rekening mee dat beschikbaarheid en assortiment kunnen variëren afhankelijk van je locatie en de winkels in jouw omgeving. Het is altijd een goed idee om online te zoeken naar specifieke modellen en merken, en om lokale aquariumwinkels te bezoeken om het aanbod te bekijken en advies te krijgen bij het kiezen van een 100 liter aquarium.

Onze favoriet

Juwel Primo 110, een prachtig aquarium voor thuis. Met een sterke Bioflow Super filter, optimale temperatuurregeling en hoogwaardige materialen voldoet dit aquarium aan hoge verwachtingen.

Makkelijk toegankelijk, waterdicht en gelijkmatige verlichting. Een perfecte keuze voor aquariumliefhebbers.

Optionele bijpassende kast apart verkrijgbaar.

Beste prijs op BOL.com